De duurzame en maatschappelijke invulling van De Hallen
Plan Tram Ontwikkelings Maatschappij (TROM), dat beter bekend staat als ’De Hallen’, is een veelbesproken ontwikkelingsproject in Amsterdam. Het is gevestigd in een voormalige tramremise van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf en ligt verborgen in het centrum van Oud-West. De monumentale waarde en toegankelijkheid zijn mede dankzij Hoen behouden.
Historie van de Hallen
Het eerste Stedenbouwkundig Plan (SP) voor de ontwikkeling van het Hallencomplex dat in december 2002 is opgesteld bleek niet haalbaar. De nieuwe geïnteresseerde Stichting Culturele Hoofdstad Amsterdam (SCHA)/Burgfonds wilde een nieuw cultureel uitgaanscentrum ontwikkelen en sloot in 2007 een overeenkomst met het stadsdeel. Maar ook dit plan werd vanwege financiële tekortkomingen niet gerealiseerd.
Ontwikkeling rijksmonument
Het Hallencomplex is een grote tramremise van ca. 16.000m² uit het begin van de twintigste eeuw en staat, als belangrijk industrieel monument, op de rijkslijst van beschermde monumenten. Dit vanwege zijn zeldzaamheid, architectuur- en cultuurhistorische waarde. en uit oogpunt van de geschiedenis van het openbaar vervoer. Het behoud ervan is van primair belang. Het complex is ook een bedreigd monument. Voor wat betreft de staat van het rijksmonument is het vijf voor twaalf.
Betrokkenheid omwonenden
Sinds 1996 verkeert het gebouw in een steeds slechtere staat. Dat komt door het matige onderhoud. De urgentie om te investeren in het gebouw werd daarom steeds groter. De raad van Oud-West gaf pas opdracht tot nieuwe planvorming nadat de realisatieovereenkomst met Burgfonds was ontbonden in 2010. Hierbij heeft zij groot belang gehecht aan de betrokkenheid van de buurt. Een duurzaam en maatschappelijke invulling met onder andere een bioscoop, hotel en vele leuke horeca gelegenheden is het uiteindelijke resultaat.
Bezoek hier de website van De Hallen.